Riiviöt pääsivät taas avustamaan palvelijatarta opinnoissa ja lahjoittivat virtsanäytteen tutkittavaksi spesifisen bakteriologian labroihin.
Itse virtsanäytteen saaminen oli yllättävän vaivatonta. Otin kissoilta illaksi hiekkalaatikon pois ja tarjosin tilalle tyhjän, pestyn, käytöstä jo poistuneen hiekkalaatikon. Meni pari tuntia ja Mörkö meni eteiseen vinkumaan vessahätää. Pari kertaa nostin arvon herran tyhjään laatikkoon ja lopulta hän suostui lirauttamaan pissit sinne. Tämän jälkeen kissat saivat vessansa takaisin.
Labrassa oli tarkoituksena tutkia näytteessä mahdollisesti kasvavia bakteereja. Yleensähän terveellä eläimellä näistä ei merkittävää kasvua löydy ja isommat kasvustot voivat kieliä tulehduksesta. Koska Mörköllä ei ole ollut minkäänlaisia virtsatietulehdukseen viittaavia oireita, emme odottaneet maljalla kasvavan juuri mitään.
Yllätys olikin siis suuri, kun seuraavana päivänä Mörkön maljalta löytyikin yli sata bakteeripesäkettä. Kävin jo pienessä mielessäni läpi kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin skenaariot siitä, mistä pöpö olisi voinut löytää tiensä näytteeseen.
Aloimmekin siis selvittää, mistä bakteerista oikein on kyse. Teimme gramvärjäyksen ja viljelimme bakteerin uudestaan veriagarille. Veriagarille viljellystä bakteerista teimme lisätestejä, joilla tutkimme muun muassa onko bakteeri oksidaasinegatiivinen vai -positiivinen ja miten se käyttää laktoosia.
Testien perusteella saimme selkeäksi tulokseksi E. Colin. Tässä kohtaa haluan vielä korostaa, ettei kummallakaan kissalla ole ollut minkäänlaisia virtsatietulehdukseen viittaavia oireita. Keskustelimme labroissa mukana olleiden opettajien kanssa, mistä bakteeri mahdollisesti olisi voinut näytteeseen päätyä ja arvelemme näytteen olleen ulostekontaminoitunut. E. Colihan toki aiheuttaa myös virtsatietulehduksia, mutta se kuuluu myös tasalämpöisten suoliston normaaliflooraan. Jos bakteeri olisi peräisin virtsateistä, olisi havaittavissa myös oireita voimakkaasta tulehduksesta.
Tässä keississä minusta korostuu hyvin näytteenoton steriiliyden tärkeys. En tiedä onko uloste peräisin vanhasta hiekkalaatikosta vai Mörrin pyllykarvoista. Voi olla, ettei (omasta mielestäni) perusteellinen puhdistus saanut sittenkään ihan kaikkea kakkaa pois vanhasta laatikosta, tai voi olla, että Mörkö ei ollut pessyt takamustaan kunnolla edellisen vessassakäynnin jälkeen. Vaikka eläinlääkärille harvemmin viedään näytteitä ellei ole selkeää syytä epäillä jotain, olisi tämmöinen näyte todennäköisesti tuonut väärän positiivisen tuloksen ja kissa saanut turhan antibioottikuurin.
Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Sattuuhan näitä :)
Minä en voi uskoa lukemaani, että sinua Mörkö epäillään epähygieenisyydestä! Järkyttävää! - Pepsi
VastaaPoistaJoo siis, kyllä minäkin uskon nyt aika vahvasti, että se ei ole vaan itse osannut puhdistaa sitä laatikkoa kuitenkaan kunnolla. Minähän pesen peppuni aina hyvin! - Mörkö
PoistaTämä on hyvä esimerkki siitä, miksi olisi hyvä, jos kissat pissaisivat käskystä suoraan näytepurkkiin... :D
VastaaPoistaTämäpä juuri! Mutta menepäs työntämään näytepurkkia pissalla kyykkivän kissan takapuolen alle... :D ei ainakaan meillä onnistuisi. Totesinkin, että tulevaisuudessa meidän kateilta voi eläinlääkäri ottaa näytteet neulalla suoraan rakosta.
PoistaTarkoittaako tää Mörkö nyt sitä, että joudutte kouluttamaan palvelijaa hiekkalaatikon pesussa..? Kannattaakohan meidän muiden myös kouluttaa..?
VastaaPoista- Rokkimimmit -
Selvästi on nyt koulutuksen paikka...
PoistaOhhoh, olipas varmaan jännät paikat tuollaisen odottamattoman tuloksen kanssa! :D
VastaaPoistaMeillä ei ole ikinä jouduttu ottamaan virtsanäytettä, ensimmäistä kertaa kammotessa... Mikähän olisi paras tapa? Ollaan ennen kuultu hiekkaa sisältävän laatikon vuoraamisesta kelmulla (sit ei sais kissa kaapia...? :D) tai kauhan työntämisestä takapuolen alle. Tyhjä laatikko on ihan uusi keksintö kyllä!
Joo oli hiukan kuumottelevaa miettiä, että mikäs hitto se tämä on :D Tuloksen selvitessä kyllä myös nauratti todella paljon.
PoistaKauhan työntäminen takapuolen alle olisi varmasti hyvä tapa, mutta meillä pojat varmaan keskeyttäisivät toiminnan juuri siihen paikkaan, jos menisin kauhalla sörkkimään. Tyhjän laatikon voisi vuorata kelmulla tai muulla vastaavalla, jotta näyte olisi steriilimpi. Hiekan päälle en ainakaan itse uskaltaisi kelmua laittaa, sillä kissat varmaan kaapiessaan repisivät sen. Kaikista steriilein olisi antaa eläinlääkärin ottaa näyte neulalla suoraan rakosta. Käytännössä en kuitenkaan tiedä kuinka usein tätä tehdään :)
Pitää muistaa tuo tyhjän laatikon kelmutus, jos joskus tulee tarve näytettä ottaa, kiitos! Rakkonäytteitä tiedän ainakin yhden paikallisen eläinlääkärin ottavan, mutta olisi niin paljon helpompi viedä lääkäriin pelkkä purkki kuin koko kissa. :)
PoistaKyllä se on nyt putsattava veski paremmin jatkossa ;-)
VastaaPoistaNiin näköjään ;D
PoistaOhoh, mutta hyvä, että selvisi, että tulos oli virheellinen. :) Heti rupesin miettimään, että mitenköhän meillä tuo näytteenotto onnistuisi (huonosti). Kaikenmaailman testeihin te Riiviökissat jouduttekin! :D
VastaaPoistaSen siitä selvästi saa, kun on yli-innokas eläinlääkäriopiskelija emäntänä :D
PoistaKivoja tuollaiset apuna olemiset! :) Tosi mielenkiintoinen löytö, vaikka ehkä säikkäyttikin aluksi. Millä pesuaineella peset vessat? Toki on saattanut jäädä bakteeria myös hiekkiksen naarmuihin, suositus on uusia vessa 3 vuoden välein naarmuihin jäävien bakteerien vuoksi. Meidän eniten käytetty vessa on jo sen verran naarmuilla, että välillä mietityttää putsaakohan kloriitti niitä kunnolla. :D
VastaaPoistaPesen vessat mäntysuovalla ja kloriitilla. Ensin liottelen mäntysuovalla näkyvät liat pois ja lopuksi pesen vielä kloriitilla. Varmaan juuri noista naarmuista peräsisin :) tämä kyseinen hiekkis ei ole vasta kuin vuoden vanha, mutta aika reippailla naarmuilla ahkeran käytön vuoksi :)
Poista