perjantai 2. joulukuuta 2016

Riiviöiden joulukalenteri: luukku 2

Helena Telkänranta: Kissojen käyttäytymisongelmat, syitä ja ratkaisuja

Pääsin tämän viikon tiistaina osallistumaan Telkänrannan luennolle kissojen käyttäytymisestä ja käyttäytymisongelmista. Luento oli todella hyvin suunniteltu ja avasi minullekin monia uusia ulottuvuuksia kissojen mielen maailmasta.

Luennon alkuun käytiin läpi erilaisia kissan käyttäytymiseen liittyviä asioita, sekä mitkä niistä ovat ongelmallisia ja kenelle ne sitten ovatkaan ongelma. Isoimmat ihmisen kokemat kissan käyttäytymisongelmat, kuten merkkailu, ovat osa kissan luonnollista käyttäytymistä. Isoimmat käytösongelmat kissan näkökulmasta eivät taas välttämättä ihmiselle vaikuta ongelmilta ollenkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi arkuus. Tärkein pointti tässä olisi huomata, että näistä kissoista juuri aralla kissalla on todennäköisemmin enemmän ongelmia ja isompi hätä, kuin nurkkiin pissivällä kissalla. Arka kissa ei kuitenkaan aiheuta ihmiselle mitään haittaa, siellä se vain kököttää kirjahyllyn päällä, joten sen ongelmat jäävät valitettavan monessa kissakodissa huomaamatta.

Toinen mielestäni tärkeä asia, joka luennolla nousi esille on tehdä ero luonnollisen käyttäytymisen ja käyttäytymistarpeen välillä. Luonnollinen käyttäytyminen on, noh, luonnollista käyttäytymistä, jota eläimellä ei kuitenkaan ole pakottavaa tarvetta päästä toteuttamaan. Tästä Telkänranta käytti esimerkkinä hevosia, jotka juoksevat peloissaan pakoon. Pakeneminen on hevoselle luonnollista käyttäytymistä, mutta hevosella ei ole pakottavaa tarvetta elämässään juosta pelästyneenä pakoon. Käyttäytymistarve tarkoittaa taas luonnollista käyttäytymistä, johon on vahva sisäsyntyinen tarve. Kissalla tällainen on esimerkiksi saalistuskäyttäytyminen. Kissan on päästävä toteuttamaan saalistuskäyttäytymistään, muuten seurauksena on ahdistusta ja siitä seuraavia muita käytösongelmia. Saalistus on kissan villille kantamuodolle elinehto, jos ei saalista, ei jää henkiin. Kesykissalle pitäisikin siksi tarjota erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa saalistuskäyttäytymistä. Esimerkiksi leikit ovat varsin muikea ratkaisu tähän.

Luennolla käytiin tottakai myös läpi yleisimpiä kissojen käytösongelmia ja haettiin ratkaisuja niihin. Tiivistettynä: monet käytösongelmat ovat seurausta stressistä, alistimulaatiosta tai omistajan huomaamattaan kissalle opettamista käytösmalleista. Erilaisien ongelmien ratkaisuille yhteistä on se, ettei rankaisu ole koskaan hyvä ratkaisu, vaan parempi olisi ratkoa ongelmia motivoimalla ja positiivisen vahvistamisen kautta. Tämänhän moni kissanomistaja varmastikin tietää, mutta se toteutuuko tämä kaikissa kissakodeissa on toinen juttu. Meillä ainakin tässä on vielä vähän parannettavaa. Joskus saatan ärähtää kovastikin Riiviöille niiden ollessa oikein riiviöitä...

Minulle luento oli ainakin todella hyödyllinen ja pysähdyinkin ajattelemaan asioita taas jälleen uudemman kerran. Täydellisen virheetöntä kissanomistajaa minusta ei varmasti tule koskaan, mutta aina voi vähän jostain yrittää parantaa.

Suosittelen Telkänrannan luentoja ihan kaikille. Jos sinulla vaan on mahdollisuus päästä sellaiselle osallistumaan niin ilmoittaudu jo, äläkä epäröi!

12 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta luennolta :) Joskus on pakko ärähtää kissalle - emäntä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, oli tosi mielenkiintoinen :)
      Ja joissain tilanteissa on kyllä ihan vaan pakko sanoa vähän rumastikin...

      Poista
  2. Asiantuntevalta luennolta vaikuttaa! Kyllä meilläkin saatetaan iiiihan vähän vain ärähtää kissoille niiden tehdessä meidän ihmisten mielestä pahuuksiaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella asiantunteva luennoitsija! Kiva etten ole ainut, joka joskus sortuu ärähtelemään :D

      Poista
  3. Täällä taaas on niin tassujen ympärille kiedottu palveluskunta, että tuskinpa tytöt on kuullu eres sanaa Ei... Meillä kun nostetaan luvattomista paikoista/tekemisistä pois ja näytetään jotain muuta tilalle.
    Hmmm, sanottiinko siellä mitään miten kissat kouluttaa omistajiaan. Tuli vaan tässä mieleen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä ei hirveästi luennolla puhuttu, mutta nopsaan monet kissanomistajat oppivat esim tarjoamaan ruokaa yöllä naukuvalle kissalle, jos se vaikka hiljenisi ;)

      Poista
  4. On varmasti ollut mielenkiintoinen luento! Myös se kuuluisa Matka kissan mieleen on hyvä kirja. :) Täälläkin välillä ärähdellään kissoille ja itse häädän ne välillä vihaisestikin pois kielletyistä puuhista, jos kyseinen puuha on jotenkin vaarallinen. Molemmat nimittäin välillä haluaisivat nakerrella sähköjohtoja, ja Seppo myös paria pistorasiaa... Ei siinä oikein ehdi miettiä, miten häätämisen hoitaisi nopeasti mutta kissaystävällisesti, jos miettimisen aiheuttama myöhästyminen johtaisi siihen, ettei olisi kissaa häädettäväksi. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, että sähköjohtojen pureskelusta ja muista kissalle vaarallisista puuhista ne on vaan pakko häätää joskus vihaisestikin. Vähemmän vahinkoa siinä silloin tulee. :)

      Poista
  5. Kyllä meilläkin ärähdetään kun Coco raapii sohvaa just kun ollaan alkamassa nukkumaan :')

    VastaaPoista
  6. Kuulosti tosi mielenkiintoiselta luennolta! :) Mahtavia tuollaiset esimerkit, auttavat ymmärtämään kissan näkökulmaa entistä syvemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ihan totta! Tällaisia luentoja pitäisi järjestää enemmän.

      Poista

Kurrpurr, jätä tassunjälkesi =^.^=